Scones på Stormkök

Scones på Stormkök

Att baka scones på stormkök kan verka som en utmaning, men det är faktiskt en rolig och givande aktivitet som ger en extra dimension till din friluftsupplevelse. Scones är inte bara enkla att göra, utan de är också perfekta för en näringsrik frukost eller mellanmål under vandringen. Här är en guide till hur du kan baka läckra scones med hjälp av ditt stormkök.

Recept på Scones

Ingredienser:

- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 50 g smör eller margarin
- 2 dl mjölk (eller vatten om du vill ha ett veganskt alternativ)

Utrustning:

- Stormkök med stekpanna och lock
- En bunke och en slev för blandning
- Mätkoppar eller skedar

Så här gör du:

1. Förbered degen:
- Börja med att blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
- Skär smöret i små bitar och tillsätt det i mjölblandningen. Arbeta in smöret med fingrarna tills blandningen liknar grova smulor.
- Tillsätt mjölken gradvis och rör om tills degen precis håller ihop. Var försiktig så att du inte arbetar degen för mycket.

2. Forma sconesen:
- Dela degen i fyra lika stora delar och forma varje del till en rund bulle. Platta till bullarna något så att de blir ungefär 1,5 cm tjocka.

3. Förbered stormköket:
- Sätt upp stormköket och se till att det står stabilt. Värm stekpannan på medelhög värme.
- Om du har ett lock till din stekpanna, förbered detta då det hjälper till att hålla värmen jämn.

4. Stek sconesen:
- Lägg sconesen i den förvärmda stekpannan. Täck med locket för att skapa en ugnseffekt.
- Stek sconesen i cirka 5-7 minuter på varje sida eller tills de är gyllenbruna och genomgräddade. Håll koll så att de inte bränns vid.

5. Servering:
- När sconesen är klara, låt dem svalna något innan du serverar dem. De är goda med smör och sylt, men du kan också prova med ost eller honung.

Lite Fakta om Scones

Scones har sitt ursprung i Skottland och är populära i hela Storbritannien. De är snabba att baka eftersom de inte behöver jäsa, tack vare användningen av bakpulver. Traditionellt bakas de i ugn, men de fungerar utmärkt att göra på ett stormkök, vilket gör dem perfekta för friluftsäventyr.

En av fördelarna med att baka scones på stormkök är att du kan njuta av nybakat bröd även när du är ute i naturen. Det är ett utmärkt sätt att få i sig kolhydrater och energi för att fortsätta ditt äventyr.

Att baka scones på stormkök är både enkelt och roligt. Det ger en känsla av hemtrevnad och komfort mitt i naturen. Nästa gång du ger dig ut på en vandring eller campingtur, varför inte prova att baka dina egna scones? Med detta recept och dessa tips kommer du garanterat att imponera på dina friluftsvänner. Happy baking!